Friday, July 27, 2007

Cinci zile de abandon – „California Dreamin’ (Nesfirsit)”, de Cristian Nemescu

Trecerea se face treptat. Mai intii ai un sentiment de neputinta la vederea imaginilor cunoscute, dar pe care ai vrea din rasputeri sa le uiti. Localitati sarace, cersetori ghemuiti intr-un colt de strada, localuri fara nume sau botezate in treacat de cite vreun client mai aghezmuit. Mai apoi se instaleaza in privitor furia in fata indivizilor marunti, dar in mod paradoxal plini de orgoliu, a caror unica forma de revolta in fata vietii e dispretul fata de straini si fata de oricine incearca sa-i fie superior. In cele din urma, cind descopera intriga filmului „California Dreamin (Nesfirsit)”, al lui Cristian Nemescu, spectatorul nu poate decit sa rida amar.

Productia tinarului regizor ucis in vara lui 2006 intr-un accident de masina dezvaluie intimplarile dintr-o mica asezare romaneasca, iar maniera in care este imbracata povestea reuseste sa biciuiasca comportamentul localnicilor, aratindu-i cu degetul unei lumi intregi. In 1999, in timpul razboiului din Iugoslavia, seful de gara al unei mici asezari opreste un tren NATO cu echipament militar ce traverseaza Romania fara acte, dar avind insa aprobarea guvernului. Pretextind incalcarea legii, Doiaru (Razvan Vasilescu) blocheaza trecerea soldatilor timp de cinci zile, prilej pentru acestia de a cunoaste micul univers al localnicilor si de a-l transforma in acelasi timp intr-un „tinut al tuturor posibilitatilor”. Daca la inceputul sederii lor in Capalnita, generatoarea tuturor neintelegerilor pare a fi bariera lingvistica, pe masura ce actiunea evolueaza, se contureaza tot mai multe motive pentru care Doiaru sa refuze trecerea libera a strainilor. Amintirile din copilarie, pierderea parintilor, asteptarea continua a unui ajutor american in cel de-al doilea razboi mondial si pedepsele suportate in comunism sint tot atitea ratiuni pentru care seful de gara sa se incrinceneze si mai tare si sa fie circumspect in fata misiunii soldatilor. Conflictul isi gaseste in cele din urma rezolvarea, declansind in schimb un masacru local.

Distins anul acesta la Festivalul de la Cannes, la categoria „Un Certain Regard”, filmul „California Dreamin’ (Nesfirsit)” este o productie romano-americana realizata ireprosabil, si in ale carei cadre se reflecta destinul oamenilor abandonati cu totul zadarniciei.




1 comment:

ramai treaz said...

nu am vazut filmul, dar sunt curios daca nu ar fi avut loc tragicul eveniment, pelicula ar fi atat de cunoscuta